Postoji li Advent u Zagrebu?

Božićno vrijeme unosi radost u mnoga srca. Lampice, okićeni gradovi, kuhano vino, osjećaj da dolazi nešto posebno gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Taj su osjećaj iskoristile i mnogobrojne korporacije, trgovinski lanci i razni proizvođači koji upravo na Božiću vide idealnu zaradu. Jedni od onih koji su se uključili u to su i gradovi, pa nas tako agencije bombardiraju s Adventom u Beču, Budimpešti, Bratislavi, Sarajevu i raznim drugim lokacijama. Ta priča potaknula je i grad Zagreb pa se u zadnjih par godina sve više radi na Adventu u Zagrebu.

advent2

Advent u Zagrebu

Ulice Zagreba neodoljivo su počele podsjećati na Beč. Prije svega ukrasima. Kao da je netko uzeo i kopirao Beč. Beč u malom. Sve se više kućica s raznim proizvodima postavljalo, sve se više sajmova otvaralo, a s time i sve je više ljudi cirkuliralo gradom. Kao što sam već rekao, Beč je bio najljepše mjesto koje sam vidio. Ali tada sam vidio Zrinjevac. I sada mislim da se najljepše božićno mjesto nalazi upravo u našem gradu. Siguran sam da se na svakom letku, svakom promotivnom plakatu mora nalaziti Zrinjevac. Jer grijeh je ne vidjeti takvu ljepotu.

U razgovoru s kolegicama koje ove godine rade na Zrinjevcu saznao sam kako ima dosta turista koji su se odlučili za Zagreb. I one same su bile iznaneđene, ali shvatio sam to kao pomak prema naprijed. Sve ideje, svaka potrošena kuna za ukrašavanje grada, time se vraća. Svaki turist donosi sa sobom toliko potrebni novac u našu državu.

Gdje je nestao Zagreb?

Kako sam i sam zaključio da stvari idu u odličnom smjeru uz dodatnu potvrdu kolegica, odlučio sam malo istražiti po internetu. I zapitao se: GDJE JE NESTAO ZAGREB? Otvorio sam prvo bosansko-hercegovačke agencije. I pronašao…. NIŠTA. Na jednoj, na drugoj, na trećoj, na popisu svih agencija i putovanja u BiH. Advent u Budimpešti, u Grazu, doček na svim mogućim mjestima kugle zemaljske. Ali Zagreba nigdje. Tako sam krenuo malo istočnije i došao do srpskih internet stranica i njihovih turističkih agencija. Ako poželite otići na Kubu, Kostariku, Grenland pa vjerojatno i Mars nema nikakvih problema. Ali Zagreb? Nema šanse. Ponovno nisam pronašao niti jednu ponudu.

advent3

Treća sreća

Niti svi ovi neuspjesi nisu me obeshrabrili. Krenuo sam na treću susjednu državu, svima nama dragu Sloveniju.Usput sam i otkrio jednu stvar. Slovenci imaju puno bolji i lakši način pretraživanja po agencijama od ostalih susjeda. Ali tu prestaje svaka dobra priča.  Zagreba ni u talonu. Ako hoćete Novu godinu dočekati na Jadranu, to se pronađe bez problema. Advent u milijun europskih gradova također. Ali Advent ili Nova godina u Zagrebu? A-a. Nisam neki stručnjak za slovenski jezik i ostavljam mogućnost pogreške, ali vjerujem da Hrvaška i Zagreb nisu toliko nevidljivi i nerazumljivi. Sad sam stvarno ljut. Pokušavam pronaći češke agencije, ipak je Jadran popularan kod njih. Otvoreno pozivam svakoga da se upusti u igranje Don Quijota s time. Sve mi se više čini da Zagreb ne postoji.  Da se bolje skoncentriram i Advent u Tunguziji bi pronašao prije. I kada sam već izgubio nadu, potrošio sve živce i zapitao se je li smak svijeta dohvatio jedino Zagreb, doživio sam prosvjetljenje. Ponovno se vraćam na slovenske agencije i pogađam u sridu. Advent v srcu Zagreba od 24,50€. Braća Slovenci odlučili su da jednodnevni izlet ipak nije toliki promašaj.

advent

U Hrvatskoj ništa novo

Kako je Hrvatska prekrasna zemlja uvjerili smo se već mnogo puta. Uvjerili su se u to i mnogobrojni turisti. Ali osim te ljepote, ponekad pomislim da nema ništa drugo. Umjesto da iskoristimo sve turističke potencijale, kod nas se koristi samo Jadran. I to je zapravo prepušteno samo sebi, bez neke posebne strategije i ideje kako još poboljšati turizam. A sada sam se uvjerio kako ne znamo niti iskoristiti potencijale glavnog grada koji obiluje ljepotama i turističkim potencijalom. Kako se bliže izbori za gradonačelnika Zagreba, nadam se da će onaj koji ponese tu titulu znati kako iz Zagreba izvući turistički potencijal.

Označeno , , ,

8 misli o “Postoji li Advent u Zagrebu?

 1. inesjurkovic kaže:

  Kao jedna od kolegica koja radi na Zrinjevcu, potvrđujem da je taj parl zaista najljepši dio grada trenutno. Odlično je uređeno, s puno ukusa, što se ne bi moglo reći za neke druge dijelove grada ukrašene patriotski nastrojenim svjećicama. Super mi je što stalno sviraju bendovi i to različitih žanrova, pa turisti mogu uživati u raznolikoj glazbi. Za nas koji tamo radimo, malo je mučno jer tih bendova nema puno pa se stalno ponavljaju iste pjesme. Ali zato je kuhano vino uvijek odlično!

  Što se stranaca tiče, po osobnom iskustvu u prodaji, mislim da su zadovoljni onime što vide, a nerijetko pohvale ukrase i dobroćudnost ljudi. Primijetila sam da najviše traže originalne i unikatne hrvatske predmete koje će kupiti na sajmu, pa često ispituju tko izrađuje ukrase koje prodajem i nerijetko se razočaraju kad saznaju da nisu hrvatskog podrijetla.

  Tvoje malo istraživanje me negativno iznenadilo, obzirom da sa svih strana iskaču reklame za Beč, Budimpeštu i ostale destinacije u Europi, očekivala bi da će isto tako biti i za Zagreb.

 2. vkrklec kaže:

  Javlja se i druga kolegica sa Zrinjevca. 😉
  Čitajući dio koji se odnosio na slovenske agencije, pomislila sam: “Mario, potrebna ti je poduka iz slovenskog!” Hehe, pomislila sam to upravo zbog toga što je Slovenaca ove godine na Adventu u Zagrebu stvarno puno pa mi je bilo čudno kako nisi našao nikakvu ponudu. No, eto, prosvjetljenje se desilo i Slovenci su pronađeni. 😀

  Nisi istražio Italiju, vjerujem da bi se i tamo našla neka ponuda jer je Talijana također bilo, pogotovo posljednjih dana tako da su oni vjerojatno više orijentirani na doček Nove godine. No, bilo je i Bugara, Njemaca, Kineza, Engleza, čak i Australaca. Stvarno iznenađujuće, ali s druge strane i veoma zadovoljavajuće. Zagreb se razvija, turisti više ne dolaze samo na Jadran, već i u glavni grad. Više njih sam pitala što misle o našem gradu i općenito državi i sve reakcije su bile pozitivne. Rekli su mi da smo veoma simpatičan i gostoljubiv narod. Aha, da. Bila je jedna zamjerka- rekli su da im je prehladno. Dakle, jedino što Bandić mora uvesti jest više sunca. 😛

  • marinhokt kaže:

   Pa baš zbog vas sam se i osjećao glupo… Vi govorite da ima brdo turista, ja sam vidim da ima brdo turista.. Ali stvarno nema ponuda… Bar ne onako kako sam ih ja tražio. A tražio sam ih onako kako u hrvatskim agencijama tražim tuđe Advente. I ove slovence sam našao samo u tom nekom katalogu onak stisnuto 😀 Možda jednostavno nisam vješt u tome.

 3. Scarlett kaže:

  Sviđa mi se ova tema! I stvarno se vrijedi zapitati zašto zagreba nema u ponudama susjednih nam državama.. Vjerujem da Zagreb ima jednako šarma kao i Beograd ili Sarajevo, ako ne i više… Pa opet štekamo u promociji :/ Nadam se da će se te popraviti s vremenom!

 4. Duška Jurić kaže:

  Zagreb se tek budi, a turisti nas tek otkrivaju i shvaćaju da Hrvatska nije samo more ljeti. No, moramo se i mi sami potruditi i načiti sami sebe promovirati na ispravan način. Uostalom, Kinezi i Japanci uvijek znaju za Zagreb. 😀

 5. petrajuric kaže:

  “Svaki turist donosi sa sobom toliko potrebni novac u našu državu.” Problem je što taj novac ide tko-zna-gdje i čula sam mnoge komentare na novosti koje su uvedene po pitanju kićenja grada jer neki smatraju da ovo stvarno nije pravo vrijeme za nove ukrase i slično. Zrinjevac također pohvaljujem kao najljepši dio grada tijekom Adventa, ali atmosferičniji mi je bio prošle godine. Osobno, ja sam neke nove ukrase dočekala s oduševljenjem, ali kad su se upalile one patriotske lampice po Bogovićevoj i na Cvjetnom trgu, oduševljenje je splasnulo. Ne bi nikome bilo ništa da su bile jednobojne, ali to sam samo ja. Ipak je izborna godina pa očito kartu domoljublja uvijek treba imati kao asa u rukavu. Što se tiče stranaca, primijetila sam da ih je jako puno i u šetnji gradom čujem stalno neke strane jezike. Također, čula sam da se u RIjeci nudio Advent u Zagrebu što opet djeluje nekako malo smiješno jer udaljenost je dosta mala tako da i nije neki poduhvat otići od RIjeke do Zagreba. Advent u Zagrebu treba još puno žganaca pojesti da bi bio u rangu s jednim Grazom ili Bečom. 🙂

 6. I treća kolegica, kolegica kolegica i tvoja potvrđuje da je Zrinjevac bio predivan, kako ove, tako i prošle godine! 🙂 Ostala sam malo iznenađena tvojim malim istraživanjem, ali ne previše, nekako me ne čudi. Mi jednostavno ne znamo (jer je nemoguće da ne želimo) iskoristiti silne potencijale u prave svrhe, što potvrđujemo iz dana u dan, prodajom svega što imamo ili da točnije kažem, više nemamo. Ne mogu ne navesti za primjer Slavoniju koja ima ogroman potencijal, a koji nije iskorišten nijedan post. Umjesto da proizvodimo i izvozimo van sve što možemo, mi to uvozimo, a naše neka propada. Zapravo, kad sagledam sve te činjenice, dobro i stojimo, kako se ponašamo…Nije usko vezano za temu, ali dođe na isto, na kraju, pa evo nekoliko članaka o neiskorištenosti Slavonije:

  1. http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/219961/Otkriveni-neiskoristeni-energetski-potencijali-Slavonije.html
  2. http://www.klix.ba/forum/selo-neiskoristeni-ruralni-potencijal-t95042s275.html ….

 7. petrajuric kaže:

  I tenks kaj si mi komentiro ukupuno NULA postova Friš 😀

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

InSide

Čušpajz "ili-ili" tema

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

Press Code

''The more difficult the victory, the greater the happiness in winning!'' - Pele

%d blogeri kao ovaj: